Ouderschapsplan Goede afspraken over de zorg voor uw kinderen

OuderschapsplanBijzondere aandacht voor de kinderen en het ouderschapsplan

Hebt u kinderen onder de 18 jaar? Dan bent u bij een echtscheiding verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan, dat deel uitmaakt van het echtscheidingsconvenant, maakt u samen afspraken over de zorg voor uw kinderen. Dat schept duidelijkheid, voor u als ouders én voor uw kinderen. Voor hen is het fijn om te weten dat u er ook na de scheiding samen voor ze bent. Wij helpen u bij het opstellen van een uitgebalanceerd ouderschapsplan.

Wat legt u vast in een ouderschapsplan?

U beslist samen wat er in het ouderschapsplan wordt vastgelegd. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Afspraken over de omgang, zorg- en opvoedtaken voor uw kinderen.
  • Een goede taakverdeling van u als ouders.
  • Afspraken over vakanties, verjaardagen en schoolkeuze.
  • Afspraken over de kosten: wie betaalt wat?
  • Gezamenlijke leefregels voor uw kinderen.
  • Afspraken over de studiekosten

Werkwijze bij het ouderschapsplan

U wilt het goed regelen voor de kinderen maar u vraagt zich af welke afspraken u kunt maken?

Wij helpen u bij het opstellen van een goed ouderschapsplan. Wij geven u handvatten om in overleg afspraken te maken. Wij bespreken met u het ouderschapsplan en u krijgt van ons een model ouderschapsplan mee naar huis, zo heeft u een goed beeld van alle onderwerpen waarover u afspraken kunt maken. Ook zal het hele plan volledig met u worden besproken zodat u weet wat het plan inhoudt en welke keuzes u heeft. Vervolgens wordt het ouderschapsplan voor jullie opgemaakt. Dit plan vormt onderdeel van jullie echtscheidingsconvenant.

Over de onderdelen waar u het samen niet (direct) eens bent, zal tijdens de mediation gesproken worden. Het ouderschapsplan is een erg belangrijk deel van uw scheiding, misschien wel het belangrijkste omdat het over uw kinderen gaat, aan dit plan wordt dan ook veel aandacht besteed.

Kindercoach

Wilt u de kinderen meer betrekken bij het opstellen van uw ouderschapsplan? Dat kan ook in overleg met onze kindercoach! Zie over onze coach meer informatie op Kindercoach bij echtscheiding.